Speciaal voor plaatsen waar de bodem soms abrupt in beweging komt heeft Wyli de Wyli Shockproof Disk ontwikkeld. Naast de bekende eigenschappen van de Wyli heeft deze verbinder het voordeel dat je in de constructie minder bouten hoeft te gebruiken en deze onder alle weersomstandigheden te monteren is. We spraken met Erik Gerssen, de uitvinder van de Wyli.

“De Wyli Shockproof Disc is een geweldige oplossing binnen de kaders van aardbevingsbestendig bouwen en ook voor andere toepassingen waar een maatvaste en bovenal spelingsvrije verbinding is vereist”, aldus Gerssen. “Zeker bij aardbevingsbestendig bouwen is het belangrijk dat de krachten die op de constructie worden uitgeoefend door schuifvaste montagepunten worden opgevangen. Daarin voorziet dit product, bestaande uit twee tegenover elkaar geplaatste stalen stelringen, als geen ander.”

Voor injectiebouten is het een prima en zelfs beter alternatief. Gerssen: “Ten eerste kan epoxyhars niet onder een bepaalde temperatuur worden verwerkt. Maar wat nog belangrijker is: de druksterkte van epoxy is kleiner dan die van staal. Met als gevolg dat je binnen een constructie veel meer bouten moet gebruiken om dezelfde krachten te kunnen overbrengen. Die nadelen kent ons product niet. Hier is het staal op staal en zijn uiteindelijke spelingen van 8/100 millimeter theoretisch mogelijk, bij een normale montagespeling van twee tot vier millimeter per boutgat.”

Daarmee neemt de Wyli Shockproof Disk zijn plaats in in het groeiende assortiment van Wyli: De excentrische stelring voor spelingvrij en strak monteren.