Wyli Tension Disc heeft een gepatenteerd systeem ontwikkeld voor het spelingvrij monteren van bepaalde onderdelen. De oorsprong van dit stelsysteem, een soort spanring, ligt in de staalbouw, waar het gebruikt wordt voor het monteren van windverbanden in gevels en daken. Het systeem is echter ook toe te passen in onder andere de machinebouw, stellingbouw en andere industriële markten.

De oplossing van Wyli Tension Disc is te vergelijken met spansystemen die zichtbaar in het windverbandsysteem zijn meegenomen. Kenmerkend voor deze systemen is de grote verstelbaarheid. Tegenwoordig hoeft deze verstelbaarheid over het algemeen niet groter te zijn dan zo’n ±4mm. Dat komt door de nauwkeurigheid waarmee staalconstructies getekend en gefabriceerd worden en het veel nauwkeuriger plaatsen van de ankers met behulp van bijvoorbeeld Total Station. Gebruikelijk is om de windverbanden op tekening wat korter te houden in verband met de speling op de boutgaten. Dit moet gewoon zo vastgehouden worden. Alleen het gat in de montageplaat moet groter, maar alle hart op hart afstanden blijven hetzelfde als wat men gewend is te tekenen.

De Wyli is volledig geïntegreerd in de boutverbinding en valt dus optisch niet op. De montage vergt geen extra tijd en is eenvoudig. Montage achteraf in bestaande slappe windverbanden, is eveneens mogelijk. Naast montagetijd kan het prijsvoordeel oplopen tot 50%. De Wyli Tension Disc is op aanvraag voor alle plaatdiktes verkrijgbaar.

In diverse projecten is al gebruik gemaakt van het Wyli principe. Zo past L. de Vries Staalbouw het standaard toe. Montagegemak is de belangrijkste reden. Ook constructeurs hebben Wyli ontdekt. Bouwtechniek de Boer heeft standaard op zijn tekeningen staan: windverbanden op voorspanning dmv Wyli of gelijkwaardig. Bij constructies waarin bijvoorbeeld metselwerk is toegepast of grote dakvlakken waarin hout is gebruikt zijn kleine vervormingen in de constructie niet wenselijk. Dit in verband met eventuele scheurvorming in het metselwerk en krakende geluiden van het hout. Het Wyli principe is hier een prima oplossing voor. De Wyli Tension Disc is corrosiebestendig door toepassing van het Zink-Nikkel proces, milieuvriendelijk en voldoet aan alle Europese eisen.

Bron: http://www.metaalnieuws.nl/spelingvrij-monteren-met-stelsysteem-wyli-tension-disc/