Faalkosten is een hot item in de bouw, deze liggen relatief hoog en als je over het terugdringen van faalkosten begint schieten de meesten overeind.

We gaan uit van een hele simpele staalconstructie met daarin 12 windverbanden (zie bijlage). In 95% van alle staalbouw is dit is wel het minimale aantal windverbanden wat wordt toegepast. Laten we het heel optimistisch nemen en zeggen dat daar 1 van dusdanig niet lekker zit dat de opdrachtgever zegt hier niet mee akkoord te gaan. Een beetje staalbouwer wil het trouwens niet afleveren zo.

Het windverband staat bol dus het gat in de montageplaat moet worden opgefreesd:

  • Boutverbinding moet worden losgedraaid.
  • Haspel moet worden uitgerold en stroom gezocht. De kans is reëel dat dit toch even zoeken wordt want veel is tegenwoordig accugereedschap (behalve magnetische accuboorfrezen, die zijn te duur en zeker geen gemeengoed).
  • Dan het gat frezen.
  • Boutverbinding weer aandraaien.
  • Machine haspel opruimen.

Als we voor deze werkzaamheden al met al ongeveer 15 minuten rekenen dan kost dat zo’n € 10,=.
Voor 12 windverbanden met 2 wyli’s kosten de wyli’s € 54,=. Geen Wyli’s toepassen bij een staalconstructie van ±€ 27000,= (bijlage) bespaart € 44,= in het gunstigste geval. Hier staat tegenover dat je bij een gespoten constructie de verflaag wegboord wat je weer bij moet verven (eerlijk gezegd is dat niet zo’n ramp, dat ziet niemand weer) maar bijvoorbeeld bij een thermisch verzinkte constructie boor je de zinklaag weg waarbij je onherroepelijk op den duur roestvorming krijgt, dat is gewoon zeer onwenselijk. Zeker in een agressief milieu zoals zwembaden ed. dan mag dat gewoon niet en moet je een nieuw windverband maken wat natuurlijk veel duurder is.